restauracja z polską kuchnią Kraków

Ażeby w pełni zrozumieć sedno schematycznej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołączyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była pospolita dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, lecz z w pewnych sytuacjach pojawiło się też oraz wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.

Rynek główny restauracja

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z znaczącą ilością mięsa oraz kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów polskich.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Marynaty banalne dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *