mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Zwykle jest tak, że najpoprawniej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje wiele różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, wobec tego zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *